Tags

, , , , , , , , , , , ,

Jag har tagit fram vår gamla bakmaskin “Hembagarn”!!

Hembagarn, en bakmaskin från Panasonic.

Får jag lov att presentera Hembagarn

En Panasonic-maskin som vi fick när vi gifte oss 1988. Det var säkert 25 år sedan jag bakade något i den senast och då var det inte glutenfritt eftersom jag fick min celiakidiagnos i januari 2009, efter att ha blivit sämre och sämre under hela hösten 2008. Herregud, det är 11 år sedan nu, tiden går. Men, men…

Nu ska här baka glutenfritt i den gamla trotjänaren. Första försöket blev detta bröd.

Glutenfritt kanel och russinbröd för bakmaskin

Kanel och russinbrödet, redo att ätas

Lägg torrjästen i behållaren uppe på maskinen.

Blanda alla torrvaror i en skål. OBS inte russinen.

Mät upp vatten och olja och häll i en bunke/kopp.

Ta ut bakmaskinsbunken ur bakmaskinen (i alla fall gör man så på min bakmaskin) och häll i alla torrvaror i bunken.

Tillsätt sedan all vätska och sätt tillbaka bunken i maskinen.

Stäng locket och tryck på start. I min maskin tar den 4 timmar att baka ett bröd.

Efter 45 minuter:
Häll i russinen. Ungefär då börjar jäsningsfasen i min maskin.

Gör sedan VAD DU VILL resterande tid för allt sköter sig själv nu. SÅ himla skönt och smidigt.

Efter totalt 4 timmar (i min maskin) har du ett färskt och gott bröd att njuta av.

 

Mitt minne av att alla bröd får en väldigt hård skorpa i maskinen stämmer bra. Det fick även detta bröd så det är ganska svårt att skära när det är nybakat. Det krävs en riktigt vass kniv och bra sågteknik. 😉

Mitt tips är: Efter du/ni har njutit av det färska brödet med smör, ost och kaffe (eller ett glas mjölk från Arla), lägg resten i en plastpåse över natten. Dagen efter är brödet väldigt lättskuret och du kan få fina skivor som du kan frysa in eller äta upp på direkten.