Tags

, , , , , ,

Den här sirapslimpan är en gammal tradition i min familj och speciellt vid jul. Receptet kommer ursprungligen från min moster Anna-Lisa och här har jag gjort en glutenfri variant, baserad på hennes recept.

Det här receptet blir en stor eller två lite mindre limpor.

Sirapslimpa. En återkommande jultradition i alla de Wallinska hemmen.

Sirapslimpa. En återkommande jultradition i alla de Wallinska hemmen.

  • 200 g Finax mjölmix
  • 200 g Finax grov mjölmix
  • 1 dl Sempers glutenfria havregryn
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Blanda all torrvaror i en bunke. Tillsätt fil och sirap och vispa tills allt är ordentligt blandat. Degen ska vara ganska stadig men fortfarande rätt klibbig.

Lägg degen i en eller två smorda formar. Formen/formarna ska fyllas till hälften för brödet jäser upp bra i ugnen.

Gräddas i 170 graders värme i nedre delen av ugnen i 1 timme. Efter 30 minuter lägger du en bit folie över bröden så att de inte blir brända på ovansidan.

Ät i jultid eller när du vill för den delen, men för oss är det här brödet ett äkta JULBRÖD. Ät den med fördel med smör och ost, det är den absolut bästa kombinationen.

Sirapslimpor i formar

Sirapslimpor i formar

Får det lov att vara en skiva av julens sirapslimpa?

Får det lov att vara en skiva av julens sirapslimpa?