Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Igår var det jag som stod för vår drinktestarkväll i Aperitif. Aperitif är en drinktestarklubb som vi har haft sedan urminnes tider. Starten gick av stapeln 1988, på hösten. Inte mycket till drinktestning då precis eftersom några av oss var gravida. Men på senare tid har ingen av oss varit gravida!!!?? :-O så då kan vi testa hejvilt, allihopa.

Alla Aperitiffare med sina vackra alster

Alla Aperitiffare med sina vackra kottalster

Den här träffen blev det tre julinspirerade drinkar. Alla drinkar var väldigt goda men drink nummer 1, Slim Shady Christmas, tog nog hem förstapriset. En riktigt mumsig “starking”, var det. Det är en variant av drinken Slim Shady som serveras på Gondolen i Stockholm. Jag har bara anpassat receptet litegrann och gjort drinken lite juligare.

Drink 1
Slim Shady Christmas (min egna julvariant)
Testa den här drinken, den är GALET GOD… och STARK! 😉

Slim shady Christmas

Slim shady Christmas

Sockerlag
Till flera glas

  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 kanelstänger

Drinken
För en person

  • 4 cl gin,
  • 2 cl cointreau
  • 1 cl pressad grapefrukt
  • 2 cl pressad citron
  • 1,5 cl kanelsockerlag
  • Is

Så här gör du:

Kanelsockerlag
Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret helt har smält. Låt svalna ca 30 minuter i kastrullen och häll sedan upp i en liten tillbringare och ställ i kylskåp.

Sockerrand på glaset
Häll upp kanel och socker på en tallrik . Dela en grapefrukt och låt glaskanten snurra mot fruktköttet på grapefrukten. Doppa glaset i sockret. Det här kan du göra kvällen innan, om du vill.

Drinken
Lägg is i en shaker. Häll över alla ingredienserna och skaka. Lägg en ny isbit i glasen med rand och sila av drycken i glaset.

Dekorera med en halv apelsinskiva.

Med inspiration från:
Gondolen

 

Drinktilltugg

Pigs in a blanket

Pigs in a blanket

Kvällens mattallrik

  • Bakad potatis
  • Romröra från Sundbyholms kött och fisk på Brunnby (jag blandade i stora, skalade räkor)
  • Yankeelax, supergod lax, även den från Sundbyholms kött och fisk på Brunnby
  • Salladsskål med smått hackad gurka, picklad rödlök (den hade jag gjort, men den glömde jag), bönor, majs
  • Citronskiva
  • Bröd med ost och smör.
Laxtallrik med vinprovning (och liten present)

Laxtallrik med vinprovning (och liten present)

Vin till maten
Vinprovning med 2 vita viner, en riesling och en Chenin Blanc.

1 – Eins Zwei Dry Riesling Trocken 2018, Art.nr: 5822, 99 kronor

2 – Allesverloren Chenin Blanc 2016, Art.nr: 75986, 99 kronor

Båda vinerna kostar 99 kronor styck och var underbart goda. Jag tror majoriteten tycket att Allesverloren passade bäst till laxen då det vinet var lite kraftigare och hade större smörighet än rieslingen.

Dessert
Saffransmaräng med apelsingrädde och hallon och mandarinklyftor. Marängtårtan serverade med kaffe och rom.

Saffransmaräng med apelsingrädde, hallon och mandarinklyftor

Saffransmaräng med apelsingrädde, hallon och mandarinklyftor

TIPS! Testa att låta marängtårtan stå bara en timme i ugnen. Om man gör som i grundreceptet så blir marängen genomtorr och jag vill att den ska bli seg.

 

Årets julpyssel
Stora kottar, band, färg, glitterkulor, idegran mm

Klassiska Kreationer - Kolossalt Käcka Konst-Kottar

Klassiska Kreationer – Kolossalt Käcka Konst-Kottar 😉

 

Drink 2 (pysseldrink)
Mousserande fruktdrink med granatäpple
4-5 personer

Mousserande fruktdrink med granatäpple (vår pysseldrink)

Mousserande fruktdrink med granatäpple (vår pysseldrink)

  • Sockerlag med ingefärasmak:
    • 1 1/2 dl vatten
    • 1 dl strösocker
    • 1 dl grovhackad ingefära
  • 1 apelsin
  • 1 mandarin
  • 1 citron
  • 1 dl granatäppelkärnor (jag tog frysta, men de såg tråkiga ut så ta färska)
  • 75 cl torrt mousserande vin

TIPS!
Smaksätt gärna med 8-10 cl gin om du vill ha mer drag i drinken, jag valde bort det för att vi skulle klara av att pyssla, hahaha.

Gör så här:
Värm vatten, socker och ingefära i en kastrull tills sockret löst sig. Låt svalna och dra i 30 minuter. Sila därefter bort ingefäran.

Dela citrusfrukterna i halvor. Pressa hälften av frukterna och skär resten i skivor.

Blanda sockerlagen och citrusjuicen.

Häll upp i en bålskål med is och lägg i citrusskivorna och granatäppelkärnor.

Häll sedan på det mousserande vinet. Jag använde en cava med låg sockerhalt:

Alvaroni Cava Brut organic, 77104, ekologiskt, 4g/liter, 79,00.

Servera.

Källa
ICA

 

Drink 3
Cranberry mimosa
För dom som inte vill ha så mycket alkohol

Cranberry Mimosa / Tranbärstini

Cranberry Mimosa / Tranbärstini

Till 5 glas

  • 2,25 dl sötad tranbärsjuice
  • 1 flaska cava El Miracle

Sockerkant på glaset

  • 1 delad lime (till sockerkanten på glaset)
  • 2 msk socker (till sockerkanten på glaset)

Garnering

  • Några frysta tranbär per glas

Gör så här

Gnid kanten på champagneglasen med lime och doppa socker. Häll 3 msk tranbärsjuice i varje glas och toppa med cava. Spill INTE på kanten.

Garnera med frysta tranbär

Källa
delish.com

 

Tranbärstini
För de som vill ha en julig drink med lite mera drag i

Cranberry Mimosa / Tranbärstini

Cranberry Mimosa / Tranbärstini

1 glas

  • 2 cl vodka
  • 3 cl cointreau
  • 3 cl tranbärsjuice
  • 10 cl cava, jag använde El Miracle som har en låg sockerhalt på 5g/l
  • Is

Så här gör du:

Låt tranbären tina lätt. Trä 4–5 bär på varsin cocktailpinne. Lägg in i frysen. Om du inte har tid för detta, garnera bara med 4-5 frysta tranbär, direkt i drinken.

Häll is i en shaker.

Tillsätt tranbärsjuice, cointreau och vodka. Sätt på locket och skaka kraftigt.

Sila upp drinken i ett glas. Om du vill göra det extra festligt gör du en sockerkant på glaset.

Toppa med mousserande vin. Garnera med frysta cocktailpinnar alternativt frysta bär.

Källa
https://alltommat.se/recept/tranbarstini/?fbclid=IwAR0A9Ey9cGIcU47y4NW5dJtAWL6CDNOJT6gaBtZb0BkFhRDj3U327kbta7A

Tack Nette, för recepttipset på Tranbärstini! 😀