Tags

, , ,

Idag blev det en saffranskaka i långpanna. Den blev riktigt hög och fin. Jag hittade ett recept hos ICA och gjorde sedan om det till en glutenfri variant. Resultatet blev, som min man uttryckte det, förödande gott. 😀

Förödande god saffranskaka

En förödande god saffranskaka, tydligen

  • 200 g smör
  • 2 förpackningar saffran (à 1/2 g)
  • 1 dl vatten
  • 6 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 4 – 5 dl glutenfri mjölmix (uppdaterat, se kommentar nedan)
  • 2 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl pärlsocker (eller den mängd du själv är nöjd med)

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret med saffranet och låt svalna något. Häll i vattnet.

Lägg bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30×40 cm.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna med en elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i äggsmeten. Rör i smörblandningen. Häll smeten i långpannan och strö pärlsocker över.

Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.

Skär kakan i så stora bitar du vill ha.

Mumsa och njut tillsammans med en kopp starkt kaffe (Zoegas förstås). Eller varför inte till en mugg med Blossas vita glögg.

Mjölmixen
När jag bakade denna kaka de första gångerna använde jag 3 dl av Kungsörnens glutenfria mjöl för söta bakverk som “mjölmix”, vilket var ett väldigt bra mjöl med exakt samma tunga konsistens som vetemjöl. Det produceras tyvärr inte längre och nu använder jag andra mjölmixer, men de är mycket lättare i konsistensen och kräver att man använder mer mjöl. Därför har jag nu anpassat receptet (ökat mjölmängden) så att det passar de mer lätta mjölmixerna.

Konsistensen på smeten ska vara rätt tjock, dvs tillräckligt tjock för att pärlsockret ska ligga kvar på ytan och inte sjunka igenom kakan.

Källa
ICAs recept med gluten