Tags

, , ,

Idag blev det en saffranskaka i långpanna. Den blev riktigt hög och fin. Jag hittade ett recept hos ICA och gjorde sedan om det till en glutenfri variant. Resultatet blev, som min man uttryckte det, förödande gott. 😀

Förödande god saffranskaka

En förödande god saffranskaka, tydligen

  • 200 g smör
  • 2 förpackningar saffran (à 1/2 g)
  • 1 dl vatten
  • 6 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 3 dl glutenfri mjölmix (jag tog Kungsörnens glutenfritt mjöl för söta bakverk)
  • 2 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl pärlsocker (eller den mängd du själv är nöjd med)

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret med saffranet och låt svalna något. Häll i vattnet.

Lägg bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30×40 cm.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna med en elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i äggsmeten. Rör i smörblandningen. Häll smeten i långpannan och strö pärlsocker över.

Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.

Skär kakan i så stora bitar du vill ha.

Mumsa och njut tillsammans med en kopp starkt kaffe (Zoegas förstås). Eller varför inte till en mugg med Blossas vita glögg.

Källa
ICAs recept med gluten