Tags

, , , , ,

Jag har celiaki. Om jag får i mig gluten så kräks jag. Om det inte är väldigt lite, vill säga, för då börjar det bara stöka runt i min mage. Men idag fick jag de vanliga symptomen, ont i magen och efter cirka 15-20 minuter var det dags att rusa raka spåret till toaletten. Och där kom allt upp! 😦 Jag har gått igenom allt jag har ätit/druckit under dagen och det enda som kan vara boven i dramat är julmust. Två glas julmust. Så himla tråkigt. Jag har aldrig reagerat på julmust någonsin tidigare men idag var det alltså dags. Så nu vågar jag inte chansa, nu får det bli ett liv utan must framöver. Om det inte kommer en variant som blir officiellt klassad som glutenfri förstås. Julmusten jag drack var Apotekarnas sockerfria och jag har druckit den många gånger förr utan att ha reagerat.

Vad säger Livsmedelverket?
Livsmedelsverket säger att de vid sina tester bara har funnit gluten i två fabrikat av julmust och båda dessa har då legat under gränsvärdet för glutenfri, 20 mg/kilo. Apotekarnas julmust visade vid testet ingen glutenhalt alls. Men jag antar att det är som med öl, det kan variera mellan olika batcher och det är ju livsmedelsverkets bekymmer här. Eftersom must är en säsongsvara så finns ju oftast kanske bara en batch att testa. Men must innehåller ju faktiskt maltarom från korn. Läs mer om Livsmedelsverkets tester här.

Apotekarnas sockerfria julmust

Apotekarnas sockerfria julmust

Apotekarnas sockerfria julmust - innehållsförteckning

Apotekarnas sockerfria julmust – innehållsförteckning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så nu börjar alltså livet utan julmust och påskmust, SNYFT! Så då får jag väl dricka nå’t som är garanterat glutenfritt istället, som rött vin istället!! Stackars mig! 😉