Tags

, , , ,

Bra att ha som tillbehör till kött eller till ostbrickan ihop med till exempel St Agur och ett glas portvin.

Vindruvsgelé, förpackad och klar

Vindruvsgelé, förpackad och klar

  • 2 liter gula eller blåa vindruvor. Jag tog hälften var av Zelga (blåa druvor) och Sukribe (gröna druvor)
  • 1 dl vatten
  • Cirka 7 dl syltsocker (det beror på hur mycket saft du lyckas pressa ur frukten)

Skölj vindruvorna och lägg i en kastrull med vatten.

Koka i några minuter. Mosa druvorna under tiden.

Sila genom silduk. Försök få ur så mycket saft som möjligt, krama gärna ur det sista från duken så du tar tillvara på all saft.

Mät upp saften och häll över i en kastrull. Jag fick 8 dl saft och tillsatte 7 dl syltsocker. I grundreceptet stod det att man ska tillsätta 9 dl socker per liter saft.

Koka upp saften under omrörning i några minuter tills sockret löst sig.

Gör ett geléprov genom att breda ut en klick gelé på ett fat. Kyl och dra ett streck igenom med fingret. Massan ska stanna och inte flyta tillbaka. Annars kan man koka någon minut till eller tillsätta pektin, 1 tsk per liter. Om du tillsätter pektin, blanda först pektinet i ett glas med lite av gelésaften. Häll sedan under omrörning ned det i resten av gelén.

Häll upp gelén på väl rengjorda burkar. Fyll burkarna så mycket du kan och sätt sedan omgående på locken.

Förvara gelén mörkt och svalt.

Två liter vindruvor (Zelga och Sukribe), rensade och sköljda

Två liter vindruvor (Zelga och Sukribe), rensade och sköljda

Häll de kokade bären i en silduk

Häll de kokade bären i en silduk

Geléprov

Geléprov

Originalreceptet hittar du här.

Advertisements