Tags

, , , , , , , , ,

Vilket portvin passar till vilken ost? Så här skriver Systembolaget:

Mögelostar som stilton, roquefort och gorgonzola passar bra till lite äldre vintage port (årgångsportvin), late bottled vintage eller portvin av typen tawny.

Lagrade hårdostar som exempelvis cheddar eller västerbottenost går bra till enklare portvin som ruby.

Ostar av olika typer, då kan du gärna välja lite mjukare portvin som Late Bottled Vintage eller tawny.

Här nedan hittar du fem goda portviner som passar riktigt bra till ostbrickan. Vinerna är listade i prisordning, från den billigaste till den dyraste.

Kopke Fine Ruby, (8048), sockerhalt 98 g/l, 129 kronor
Fruktig, söt smak med inslag av blåbär, svarta vinbär och muskot. Serveras vid 16-18°C till desserter eller lagrade ostar.

Graham’s Six Grapes (8045), sockerhalt 104 g/l, 159 kronor
Nyanserad, fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, örter, peppar, blåbär och lakrits. Serveras vid 16-18°C till lagrade ostar eller desserter.

Grådask Tawny (8089), sockerhalt 99 g/l, 175 kronor
Mogen, kryddig, söt smak med inslag av fat, torkad frukt, russin, pomerans och nötter. Serveras vid 14-16°C till desserter innehållande nötter, eller till lagrade ostar.

Churchill’s Late Bottled Vintage (8016), sockerhalt 87 g/l, 179 kronor
Nyanserad, söt smak med inslag av fikon, russin, mörka körsbär, svartpeppar, lakrits, blåbär och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till vällagrade ostar eller bakverk innehållande mörka bär eller choklad.

Smith Woodhouse 10 year Tawny (8055), sockerhalt 106 g/l, 199 kronor
Stor nyanserad doft och söt smak med inslag av dadlar, choklad och nötter.

Taylor’s 10 Years Tawny (76251), 
sockerhalt okänd, 259 kronor
OBS! Beställningsvara
Sött läderfärgat 
portvin i generös, elegant stil med koncentrerad smak av russin, choklad, smörkola, nötter och med lång fyllig och eldig eftersmak.

Advertisements