Tags

, , , , , , , ,

Igår gjorde jag en otroligt god och naturligtvis glutenfri äppelpaj a’ la LYX. Ja, den var ju inte glutenfri från start utan jag har anpassat receptet. Jag har även gjort en del andra justeringar jämfört med ursprungsreceptet, mer äpplen, mindre socker och aningen mer calvados. Resultatet blev en paj med underbar smak och marängtoppen blir pricken över i:et.

De som fick njuta skapelsen var paddlingsgänget bestående av Sussi, Christer, Yvonne, Claes och så Jörgen och jag förstås. Jag serverade calvados och kaffe till men jag är ju ingen calvados-lover så nästa gång blir det istället kaffe och en god, mörk rom till.

Pajdeg

  • 2,5 dl glutenfri finmix (Semper)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 5-6 syrliga äpplen
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 0,5 dl russin
  • 2 msk calvados

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,25 dl strösocker

Så här gör du

Pajdeg

  • Blanda allt till en lite lös deg och låt degen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 220°. Tryck/bred ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter.
  • Nagga botten med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Fyllning

  • Blanda calvados och russin i en kopp och låt stå och dra en stund.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda dem med socker och kanel i en skål. Blanda i russin och calvados.
  • Fördela fyllningen i skalet och grädda i cirka 25 minuter.
  • Låt pajen svalna en aning.
  • Sänk ugnsvärmen till 150°.

Maräng

  • Vispa äggvitorna riktigt hårt. Häll i sockret, lite i taget, och fortsätt vispa.
  • Spritsa eller bred ut marängsmeten över pajen.
  • Grädda mitt i ugnen i 150° tills ytan har fått fin färg, i cirka 15 minuter.

Servera med vaniljsås som du har blandat med 1-2 dl vispad grädde.

Advertisements