Tags

, , , , ,

Det här är en sylt för att de som har diabetes ska kunna göra en egen, hemmagjord, bärrik men sockerfattiga sylt att till våfflor och pannkakor. Med extra gott samvete.

Bigarråsylt på burk

Bigarråsylt på burk

Det är ju normalt den stora mängden socker som gör att sylten håller att lagra länge och gör man då en sockerfri sylt krävs det att man tillsätter konserveringsmedel för att få motsvarande hållbarhet. Jag har därför testat att använda denna färdiga blandning av sötningsmedel, pektin och natriumbensoat. 🙂

Urkärnade bigarråer

1 kg urkärnade bigarråer

  • 1 kg riktigt stora, rejält mogna och urkärnade bigarråer
  • 1 påse Melatin för sockerfria sylter

Gör så här

  • Häll ned de urkärnade bären i en kastrull.
  • Koka under rörning i 5 minuter.
  • Tillsätt Melatinpåsens innehåll och rör så det blandar sig väl.
  • Koka i ytterligare 2 minuter.
  • Dra kastrullen av plattan och skumma av om det behövs. För mig blev det inget skum (skrogge) alls.
  • Häll upp sylten på fina, noggrant rengjorda konserveringsburkar i glas (lock med gummipackning, finns bland annat på Biltema).
  • Förslut/stäng burkarna omgående.
  • Torka av spill på utsidan av burken. Märk med innehåll och datum och ställ in i kylskåp.

Nu har du en sockerfattiga sylt med smak av sommar och sol som du förhoppningsvis kan njuta av hela den långa, kalla vintern.

Den här sylten blir ganska fast i konsistensen. Vill du ha en lösare sylt, tillsätt lite vatten eller 100 g mer bär.

Melatin

Melatin, för sockerfri sylt

Advertisements