Tags

, , , , , , , , ,

Det här är ett gammalt recept som min mamma, Berit, har haft “aldrig så länge”, det vill säga typ JÄMT! Hon hittade det för en herrans massa år sedan i en veckotidning och hon sa idag: Ja, tänk om jag fick en krona för alla de gånger jag har lagt in snabbsaltad gurka i mitt liv. Då skulle jag vara rik.

Ja, inte skulle jag då bli rik på detta (nej, det ska jag ju bli på aktier, hehe). Jag har gjort inläggningen två gånger hittills. En misslyckad gång när jag fick hjärnsläpp och skivade alla gurkor innan jag lade dem i saltlagen. Det ska man INTE göra, herregud så toksalta de blev. :-O Nej, hela gurkor ska det vara och det gjorde jag gång nummer två, i förrgår. Gurkorna är redan goda. 🙂

Här kommer receptet!

  • 1 kg gurka (Västeråsgurka eller minislanggurka)
  • 1 liter vatten
  • 1,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 12 fina svartavinbärsblad
  • 12 fina körsbärsblad

Blanda ihop lagen och lägg i gurkorna. Sätt på ett lock och ställ in burken i kylskåpet i tre dagar.

Vill du “tjuvsmaka” innan så går det också bra. Det är gott redan efter en dag, bara mindre salt. Gurkorna håller sig cirka 2 veckor i lagen i kylskåp.

 

 

Advertisements