Tags

, , ,

Den här tårtan gjorde jag påsken 2018 och alla tyckte den blev underbart mumsig, även jag själv. En kanongod tårta, helt enkelt. Hög och fin! Och konditorn som står för originalreceptet är förstås vår allas Anneli på Glutenfria godsaker och Året Runt, se källa nedan.

Och nu: BAKA OCH NJUT!

Påsktårtan med stort P

Påsktårtan med stort P

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl (80 g) potatismjöl
  • 1 dl (60 g) glutenfri mjölmix
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 1 Hallonröra

  • 1/2 dl hallonsaft
  • 3 dl hallon
  • 1/2 dl hallonsylt

Fyllning 2 Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 msk maizena
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 2 msk vaniljsocker

Grädden

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver

Garnering

  • 1 grönt marsipanlock
  • 1 gul marsipanrulle med banansmak
  • Cirka 10 gula marsipankycklinger
  • 1 dekorationsros och 2 blad i choklad
  • Eventuellt florsocker (jag hoppade över det)

Så här gör du:

Baka tårtbotten
1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
2. Blanda potatismjöl, mjölmix och bakpulver i en annan bunke.
3. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
4. Smörj och mjöla (med potatismjöl) en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka att kakan är helt torr innan du tar ut den. Låt svalna och dela den sedan i tre bottnar.

Vaniljkrämen
6. Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör sedan ner vaniljsockret. Ställ kallt en stund.

Hallonröran
7. Mosa hallonen tillsammans med sylten till fyllningen.

Vaniljgrädden
8. Vispa grädden ganska hårt tillsammans med vaniljpulvret.

Montering
9. Lägg den nedersta bottnen på ett tårtfat. Fukta den lätt med lite hallonsaft. Bred över hallonröran.
10. Lägg på nästa tårtbotten, fukta med lite hallonsaft och bred ut vaniljkrämen på den.
11. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädden som en kupol ovanpå.
12. Lägg försiktigt på marsipanlocket över grädden.

Dekorering
13. Pudra över florsocker.
14. Dekorera efter behag. Min tårta dekorerades med tvinnade längder av gul marsipan runt nederkanten (locket räckte inte till, tårtan blev väldigt hög), små kycklingar lite här och där och chokladrosor och chokladblad som dekoration.

Källa
https://glutenfriagodsaker.aretrunt.se/glutenfri-prinsesstarta/

Advertisements