Tags

, , , ,

Det här blir en grymt god porterstek med en magiskt god sås!

Såsen

Gör så här
  • Välj en gryta/kastrull där köttet kommer att ligga “lite trångt”.
  • Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  • Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
  • Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet och koka till termometern visa 72-75 grader. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar för en stek på 1,6 kg. Men säkrast är att ha en termometer.
  • Låt köttet kallna i sitt spad i minst 30 minuter, men gärna över natten.
  • Sila ner skyn i en stor kastrull – det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir totalt 8 dl.
  • Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte – den smakar massor!
  • Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
  • Färdigt att servera, gärna med gröna bönor eller brysselkål (men det gillar inte jag = håller på att försöka att lära mig att gilla det)!

*När det gäller öl/porter, var alltid extra uppmärksam. Vissa ölsorter innehåller en hel del gluten. Det bästa är att köpa någon av de glutenfria varianterna på Systembolaget. De börjar faktiskt ha ganska många olika sorter. Det kan även vara bra att läsa Livsmedelsverkets rapport från 2013 som handlar om gluten i öl.

Källa
https://www.kokaihop.se/recept/porterstek