Tags

, , , ,

Det här blir en grymt god porterstek med en magiskt god sås!

Såsen

Gör så här
  • Välj en gryta/kastrull där köttet kommer att ligga “lite trångt”.
  • Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  • Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
  • Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet och koka till termometern visa 72-75 grader. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar för en stek på 1,6 kg. Men säkrast är att ha en termometer.
  • Låt köttet kallna i sitt spad i minst 30 minuter, men gärna över natten.
  • Sila ner skyn i en stor kastrull – det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir totalt 8 dl.
  • Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte – den smakar massor!
  • Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
  • Färdigt att servera, gärna med gröna bönor eller brysselkål (men det gillar inte jag = håller på att försöka att lära mig att gilla det)!

Källa
https://www.kokaihop.se/recept/porterstek

Advertisements