Tags

, , , , ,

Experimenterade fram denna rätt när jag ville äta smalt och hålla igen på kalorierna. Så, ingen grädde, vilket annars hade varit en självklarhet i denna rätt. Men det blev en riktigt god (och STOR) gratäng som hade räckt till ett helt kompani. 🙂

Vill du går det bra att dra ned på köttfärsmängden ganska rejält. Jag tänker själv prova med 1 kg köttfärs nästa gång. Jag tror att det blir en bättre balans i rätten då.

Köttfärslåda med potatis och fetaost

Köttfärslåda med potatis och fetaost

  • 1,6 kg nötfärs
  • 6 medelstora potatisar
  • 6 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2 gula lökar
  • 1 dl chilisås
  • 1 förp. champinjola, ICAs tomatsås med champinjoner, 390g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk kalvfond
  • 1 förpackning fetaost, 150g
  • Salt
  • Peppar
  • Chiliflakes

Bryn lök och köttfärs i stekpanna. Tillsätt tomatsåsen, chilisåsen, kalvfonden och krydda rejält med salt, peppar och chiliflakes.

Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Salta och peppra.

Skala och tärna potatisen.

Tärna fetaosten.

Ta fram en stor ugnsform och varva köttfärsen och potatisen. Tre köttfärslager och två potatislager.

Lägg den tärnade fetaosten på toppen och häll till sist över äggsmeten.

Låt stå i ugnen i 200 grader i cirka 60 minuter. Lägg över folie de sista 20 minuterna.

Servera med en stor portion god sallad och ett glas rött (ett glas rött = 123 kalorier). 😉

Kalorier per 100g är cirka 142.

Advertisements