Tags

, , , , ,

En ljuvligt god hemmagjord glass med smak av saffran, lingon och choklad. Och rom!!

Blir cirka 1 liter glass
Arbetstid: Cirka 30 minuter
Klar: Efter en natt i frysen

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk GOD mörk rom
  • 1,5 dl rörsocker
  • 5 äggulor
  • 1 dl lingon
  • 150 g vit choklad

Tillagning
Ta fram en bakform, avlång eller rund, vilket du behagar, och klä in den med plastfolie. Plastfolien ska vara så stor så att du kan linda den över glassen när den har fryst ordentligt.

Blanda saffran och rom i en kopp eller skål. Låt stå och dra.

Vispa grädden rätt så hårt.

Vispa äggulorna med rörsocker fluffigt i en stor skål.

Häll i saffransrommen.

Blanda i 1 dl lingon.

Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad på spisen. Hur gör man det? Jo, häll vatten i en kastrull och låt den sjuda. Ta en annan lite mindre kastrull, bryt i chokladen och ställ kastrullen med chokladen ovanpå (i) kastrullen med vatten. Rör då och då. Då smälter chokladen långsamt och bra utan att förstöras.

Blanda i den smälta chokladen i äggsmeten. Lite i taget under omrörning.

Rör sedan ned den vispade grädden i ägg & chokladsmeten tills allt är bra blandat.

Klicka i smeten i bakformen. Ta sedan en liten tesked och gör ett fint möster på toppen av glassen.

Ställ in i frysen.

När den har stått i frysen cirka en timme, vik över plastfolien. Låt stå över natten eller längre.

Servering

Låt glassen stå och tina cirka 30 minuter i kylskåp. Garnera med brutna pepparpepparkaksflarn (ja, pepparpeppar) och lingon.

Servera gärna med kaffe och ett glas GOD mörk rom.

Skapade denna glass till Aperitif 2017-12-08

Advertisements