Tags

, , , , ,

Det här receptet kom till när jag skulle göra en annan potatisgratäng men där det visade sig att jag inte hade alla ingredienserna hemma, vilket innebar att jag fick lov att improvisera lite. Resultatet blev väldigt lyckat, en JÄTTEGOD potatisgratäng som jag gärna rekommenderar!

Ingredienser
En omgång färskpotatis (lagom till en medelstor ugnsform)
3-4 msk smör till formen
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 dl lite starkare ost, typ västerbottenost
3-4 dl grädde
1 tsk aromat
2-3 tsk pommes frites-krydda
Salt
Svartpeppar
Cirka 2 msk gräslök

Gör så här

  1. Skala färskpotatisen i en skalmaskin
  2. Om det är små, fina potatiskulor används de som de är men om det är stora potatisar bör de delas i 2 eller 4 delar
  3. Lägg potatisen i en välsmord form
  4. Strimla purjolöken och lägg den över potatisen
  5. Skala och hacka vitlöken och lägg i formen
  6. Riv osten och lägg i formen
  7. Krydda
  8. Häll till sist över grädden
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 220 grader i cirka 30-40 minuter
  10. Känn på potatisen med en sticka så du vet när den är genomgräddad
  11. Ta ut formen och klipp gräslök över gratängen

Servera till gillat kött/kyckling/halloumi, gärna med en fräsch grönsallad och ett glas gott rött vin.

Advertisements