Tags

, , , , , ,

Ibland bara toklängtar jag efter mandelkubb. Det är så himla gott och somrigt och väcker så många barndomsminnen från härliga tältsemestrar i Norge. Det här är ett bra recept med en lätthanterlig deg och som blir en sats på 28 kubbar.

Underbara mandelkubb

Underbara mandelkubb

Ingredienser
9 dl glutenfritt mjöl (jag använde Mixwell)
3 tsk hjorthornssalt
2 dl socker
100 gram rumsvarmt smör
1 ägg
2 dl filmjölk
5 droppar bittermandelolja alternativt 4-5 malda bittermandlar
Pärlsocker till garnering

Gör så här
1. Blanda mjöl, hjorthornsalt och socker i en bunke
2. Skär smöret i små bitar i mjölblandningen och kör en stund med elvisp (helst degkrokar)
3. Vispa ihop ägg, fil och mandelolja i en separat skål och häll sedan ned detta i bunken med mjöl och smör och kör en stund till med vispen
4. Pudra bordet med mjöl och vält ned degen
5. Dela degen i två delar och rulla till längder
6. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter
7. Skär längderna i 28 stycken 1,5 – 2 cm bitar
8. Häll pärlsocker på en tallrik
9. Doppa ena snittytan i pärlsockret och lägg på plåt med bakplåtspapper på
10. Grädda i mitten av ugnen i 225° varm ugn i cirka 10 minuter

Sätt dig sedan ned och ät ljuvliga, ljumma mandelkubbar med ett stort glas kylskåpskall mjölk till.

Dela degen i 2 längder

Dela degen i 2 längder

Mandelkubb på väg in i ugnen

Mandelkubb på väg in i ugnen

Det här toppenbra receptet hittade jag på Koka ihop.

Advertisements