Tags

, , , ,

Det här måste vara den optimala glutenfria semmeldegen. Det blir fantastiskt fina semlor, bra konsistens, lättarbetad deg och en härlig smak av kardemumma. Av denna sats blir det 36 stycken minisemlor.

Glutenfria minisemlor

Glutenfria minisemlor

Semmeldegen
75 g smör
2,5 dl röd mjölk (3%)
25 g jäst
1 tsk fiberhusk
7 dl Sempers fina mjölmix
2 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
1 ägg

Pensling
1 ägg till pensling

Fyllning
Mandelmassa efter behag. Vill du göra egen mandelmassa finns ett recept här.
Cirka 3 dl vispgrädde

Garnering
Florsocker

Så här gör du
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Häll i mjölken, rör med visp och värm en kort stund tills vätskan är 37 grader = fingervarm. Känn med fingret på vätskan, det ska vara kroppstemperatur, alltså samma värme som i ditt finger.

Bryt jästen i bitar och rör ned den i vätskan. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.

Ta fram din hushållsassistent och häll i 6 dl av mjölet. Tillsätt sockret, kardemumman och bakpulvret. Blanda allt lite försiktigt.

När fiberhusken har svällt klart häller du i vätskan, lite i taget, i bunken med de torra ingredienserna samtidigt som du kör maskinen på lågt varv. Har du ingen hushållsassistent, använd en bunke och en elvisp med degkrokar.

Tillsätt ägget. Kör maskinen och tillsätt lite i taget av mjölet du har sparat. Degen ska vara lite kletig fortfarande så ha inte i för mycket mjöl.

Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.

Häll upp lite mjöl på ditt bakbord. Tag ur degen ur bunken och knåda den tills den blir lagom, varken kletig eller torr.

Rulla sedan ut en lång korv och dela den i 3 delar. Rulla sedan ut en ny korv av varje tredjedel och dela dessa i sin tur i 12 lika stora bitar. Rulla jämna, fina bollar och lägg dem på 2 plåtar med bakplåtspapper på.

Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Originalreceptet säger 20 minuter men det tyckte vi var för kort tid, se kommentar längst ned i bloggposten.

Vispa ett ägg lite lätt i en kopp eller liten bunke. Pensla alla bullar noga med det uppvispade ägget.

Grädda bullarna i 10 minuter i 200 grader. Låt svalna under bakduk, gärna på ett galler.

Så där ja, nu är du klar med bullarna. 🙂 TOPPEN!

När bullarna har kallnat kan du fylla dem som en vanlig semla, med mandelmassa och grädde. Jag brukar göra så här:

Fyllning och garnering
Skär av toppen på bullen, det blir locket på semlan. Gröp ett hål i underdelen av semlan och lägg det urgröpta brödet i en liten bunke.

Riv mandelmassa och lägg i bunken. Blanda allt med en gaffel och tillsätt lite ovispad grädde så att smeten får en fin och mjuk konsistens.

Lägg en klick av smeten i det urgröpa hålet i semlan. Lägg på en klick vispad grädde. Lägg på locket allra överst och pudra över florsocker med hjälp av en tesil.

Ta en kopp kaffe och en semla och sätt dig ned och NJUUUUT.

Bara din fantasi sätter gränser för hur din semla ska se ut och smaka

Bara din fantasi sätter gränser för hur din semla ska se ut och smaka. NOTE. Dessa kreationer är skapade av alla medlemmar i Kulturklubben, undertecknad står bara som makare av Vintrig Jordnötssemla.

Källa
Originalreceptet kommer ifrån tidningen “Glutenfritt” nr 1, 2016. Första gången vi bakade bullarna gjorde vi helt enligt tidningsreceptet men då sprack de i ugnen. Då förlängde vi jästiden på plåten och resultatet blev runda, fina, hela, ospruckna bullar.