Tags

, , , , , ,

Den här rulltårtan passar bra i semmeltider för alla oss som inte kan äta gluten. Jag hittade receptet hos Annelies blogg Glutenfria godsaker, en underbar blogg för alla med celiaki. Resultatet blir en jättegod rulltårta som kan serveras helt som den är eller med vispad grädde som tillbehör.

Riktigt smaskig semmelrulltårta

Riktigt smaskig semmelrulltårta

3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl (75 g) potatismjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
4 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Florsocker

Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp. Vispa länge för att få en luftig kaka.

Blanda ihop mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.

Bred ut smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i cirka 5 minuter.

Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort papperet. Låt kallna.

Riv mandelmassan till fyllningen grovt och blanda den med mjölk och vaniljsocker till en mjuk konsistens.

Bred ut mandelmassefyllningen på kakan.

Vispa grädden och bred ut lite mer än hälften ovanpå fyllningen.

Rulla försiktigt ihop kakan från långsidan till en rulltårta.

Tre olika serveringssätt

  1. Spritsa den sparade grädden ovanpå tårtan och pudra över florsocker innan servering.
  2. Om du inte hinner eller vill spritsa grädden, så servera den bara på sidan om i en skål.
  3. Eller så gör du som jag gjorde, skär du upp bakelser av rulltårtan, ca 2 cm tjocka skivor, och lägger en klick grädde på varje bakelse.
Advertisements