Tags

, , , ,

Serverade den här kakan som dessert igår på vår och Matte och Pias kortspelarkväll. Jörgen hade köpt en kartong med Valpolicellaviner med tillhörande recept. Alla vinerna kom från vingården Villa Monteleones och recepten ingår i Amaroneskolans lektion 5. Sbrisolona visade sig vara en underbart god kaka som smakar som en mjuk variant av italienska mandelskorpor. Jag gjorde den glutenfri och det var absolut ingen nackdel. Mmmmmm 🙂

Sbrisolona, italiensk mandelkaka

Sbrisolona

Sbrisolona, italiensk mandelkaka (glutenfri)
150 g majsmjöl
100 g rismjöl
100 g sempers finmix
50 g mandelmjöl
150 g skållade  mandlar
180 g socker
200 g smör (rumsvarmt)
Rivet skal av 1 citron
2 äggulor
1 vaniljstång

Garnering
50 g hackade mandlar
Lite strösocker

Skiva de skållade mandlarna om du orkar, annars hacka dem lite halvgrovt.

Blanda först alla de torra ingredienserna och rör om. Klicka i det rumsvarma smöret och vispa till du har en grynig deg.

Smörj och bröa en bakform, cirka 24-25 cm i diameter alternativt en engångsform i aluminium. Lägg i röran/smeten i formen.

Strö över 50 gr med hackade mandlar och grädda i mitten av ugnen i 180 grader i cirka en timme. Eventuellt kan det vara bra att täcka kakan med folie de sista 15-20 minuterna.

Ta ut kakan och låt den svalna. Tag ut den försiktigt ur formen och lägg upp den på ett serveringsfat. Strö över lite strösocker och servera kakan som dessert med ett eller två glas Recioto. En helt underbar sensation för dina smaklökar.