Tags

, , , ,

Om du vill göra en alldeles speciell risotto som smakar helt underbart, gör den här. Det låter inte som om den är mycket för världen men den är fantastiskt god och jag rekommenderar den varmt.

Risotto all’Amarone
320 g Avororis
60 Monte Veronese-ost alternativt Parmesan
350 ml Amarone della Valpolicella
1 grovhackad charlottenlök
60 g smör
45 g oxmärg
1 l köttbuljong
Salt

Smält 30 g smör och all oxmärg i en tjockbottnad kastrull eller gryta. För att få ut oxmärgen ur benen, lägg benen i kallt vatten i cirka 20 minuter. Därefter går det bra att med en liten sked karva ut oxmärgen ur benen.

Tillsätt charlottenlöken och häll i en skvätt buljong. Tillsätt allt ris och låt det brynas.

Häll sedan i Amaronevinet, och ja, det ska vara Amarone, i två – tre omgångar, så att riset hinner suga upp vätskan ordentligt mellan gångerna. Detta tar totalt runt 5-7 minuter. Rör om HELA tiden.

Fortsätt att koka riset på låg värme och tillsätt en skvätt buljong i taget. Rör om hela tiden. Slå av plattan när riset har blivit al dente och tillsätt då resten av smöret och osten. Rör om ordentligt.

Servera ett par glas Valpoliciella Superiore Ripasso San Vito till (serveringstemperatur 18 grader) och sensationen är ett faktum.

Advertisements