Tags

, , , , , , , , , , ,

Idag var det en planteringsdag. Vi åkte till Blomsterlander på Erikslund, och TJOHO, de hade halva priset på alla uteväxter. Så vi slog till på tre olika vindruvor. Två staketdruvor, Zilga och Sukribe, och en lite känsligare variant, Himrod.

Zilga, en härdig staketdruva med små, blåa druvor

Zilga, en härdig staketdruva med små, blåa druvor

Zilga
Mycket härdig sort som ger rikligt med små, blåa, välsmakande druvor.

Trivs bäst på solig, skyddad plats. Planteras i kalkfattig jord, gärna uppblandad med kogödsel. Gödslas med kvävefattig, kalkfattig gödning. Gallra bort en del klasar för att få större druvor. Välj ut några klasar och låt dem utvecklas. Lämna ett par blad efter klasen och skär sedan av rankan. Beskär även rankan sent på hösten. Låt rankorna växa cirka 50-100 cm per år. Beskär absolut inte vinrankor under vårvinter-vår, då blöder de och riskerar att dö. Den här sortens vinranka är självfertil.

Sukribe, en grön staketdruva

Sukribe, en grön staketdruva

Sukribe
Frisk, mycket härdig sort som ger medelstora, gröna druvor med syrlig, aromatisk smak.

Trivs bäst på en solig och skyddad plats. Vindruvsplantan planteras i kalkfattig jord, gärna uppblandad med kogödsel. Gödslas med kvävefattig, kalkfattig gödning. Gallra bort en del klasar för att få större druvor. Välj ut några klasar och låt dem utvecklas. Lämna ett par blad efter klasen och skär sedan av rankan. Beskär även rankan sent på hösten, dock inte senare än december. Låt rankorna växa cirka 50-100 cm per år. Beskär inte vinrankor under vårvinter-vår, då blöder de. Sorten är självfertil.

Hemrod, zon 1-2 och en chansning

Hemrod, zon 1-2 och en chansning

Hemrod
Kraftig vinranka som ger söta, gulgröna, nästan kärnfria druvor i stora klasar.

Zon 1-2 och trivs därför bäst i kallväxthus. Himrod är uppkallad efter den lilla orten Himrod, som ligger vid en av Fingersjöarna (Lake Seneca) i staten New York. Detta område är ett känt vindistrikt. Himrod brukar rekommenderas som en delikat bordsdruva, men den kan också användas för vintillverkning. Gödslas med kvävefattig gödning. Gallra bort en del klasar för att få större druvor. Välj ut några klasar och låt dem utvecklas. Lämna ett par blad efter klasen och skär sedan av vinrankan. Beskär även rankan sent på hösten. Låt rankorna växa cirka 50-100 cm per år. Beskär inte vinrankor under vårvinter-vår, då blöder de och riskerar att dö.

Våra tre vinrankor i bästa söderläge

Våra tre vinrankor i bästa söderläge

Jag köpte även en norsk brudspirea, bäst att passa på när det nu var så billigt. 🙂 Sommarens experiment lyckades också, HURRAAAAA! Jag testade att klippa av veka, gröna skott från brudspirea och planterade några på friland och några i kruka. De som satt i kruka överlevde allihop. På friland överlevde två av cirka sex stycken. Jättekul, nu kan jag odla min egen spireahäck! 🙂

Men herre jösses, vad med sten jag var tvungen att gräva upp. Kände mig som en småländsk bonddräng på 1800-talet när jag stod där och slet och grävde och grävde och slet. Fy tusan, vad drygt.

Brudspirea

Brudspirea

Sommarens experiment, sticklingar av brudspirea

Sommarens experiment, sticklingar av brudspirea

Sten, sten och åter sten

Sten, sten och åter sten

Fick att fint litet lärkträd av Yvonne

Fick att fint litet lärkträd av Yvonne

Lärkan på plats i den Japanska trädgården

Lärkan på plats i den Japanska trädgården