Tags

, , , , , , , , ,

Med den här kakan får alla choklad- och hallonälskare sitt lystmäte mättat. Den är helt enkelt supergod.

Otroligt mumsig glutenfri chokladkladdkaka med hallonsås och grädde

Glutenfri chokladkladdkaka med hallonsås och grädde

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl rismjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • Smör och kokos till formen

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk flytande honung
  • 1,5 msk strösocker
  • 100 g fin mörk choklad (70%)
  • 10 g smör (cirka 2 tsk)

Hallonsås

  • 250 g hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Kladdkakan
Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.

Blanda rismjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda noga.

Häll smeten i en smord och kokosbröad form med löstagbara kanter, 22-24 cm i diameter.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader cirka 17 minuter. Känn med en sticka, den ska vara kladdig i mitten.

Glasyren
Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i bitar samt smöret. Rör till en slät sås. Låt svalna och ställ in i kylskåp. Glasyren stelnar långsamt så låt den gärna stå över natten. Glasyren ska ha tjocknat innan du brer den över den kalla kakan. Dag två går det även att spritsa glasyren på kakan om man vill ha den extra tjusig.

Hallonsåsen
Blanda hallon, socker och 1/2 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ca 5 minuter.

Garnera kakan med färska hallon och servera med hallonsås och lösvispad grädde.

Källa
Receptet har jag hittat hos Annelie på Glutenfria Godsaker, en underbar blogg med massor av goda, glutenfria recept.

Advertisements